Met IBC kun je nét iets meer

 

Op het WILLEM vindt de ondernemende leerling zijn draai.
Bij het IBC zijn ze niet bang voor een uitdaging.


Je kunt natuurlijk gewoon je havodiploma halen, niks mis mee. Maar als je nóg beter voorbereid wil zijn op je toekomst, kun je kiezen voor het International Business College. “Bij ons doe je de havo in vier dagen. De vijfde dag is voor alles wat met ondernemen te maken heeft”, vertelt IBC-projectdirecteur Leny van der Ham.

Leerlingen die in de derde klas van de havo zitten, kunnen zelf kiezen voor IBC. Als ze dat doen, krijgen ze eerst een sollicitatiegesprek. “Niet iedereen wordt toegelaten”, aldus Van der Ham. “Maar we kijken vooral naar motivatie, niet naar de hoogste cijfers. Wil de leerling meer weten over het bedrijfsleven, zijn ze bereid extra hard te werken, dat soort zaken telt.”

Op het IBC werken de leerlingen elke donderdag aan projecten, zoals het opzetten van een eigen bedrijfje. Op die dag komen ze in een net pak naar school. Vierdeklasser Hetty van de Wouw (15) vindt dat geen probleem. “Je leert hier dat je er netjes uit moet zien, maar ook dat je nooit te laat moet komen bijvoorbeeld. Ik wil later iets met management gaan doen, dan moet je representatief zijn.”

Neem ook eens een kijkje op http://www.20-80learning.nl/

 

 

Marieke Jansen (16) en Joep Verschuren (17) zitten in de vijfde klas en zijn nu al een half jaar bezig met hun eigen bedrijfje. Marieke verkoopt riemen en armbanden, Joep zit in een groep die gekozen heeft voor een dopsluiting voor blikjes, zodat je de inhoud niet in één keer op hoeft te drinken. “Het leek ons een leuk hebbedingetje. We hebben er al bijna honderd verkocht, dus het gaat goed”, zegt Joep. Hij koos voor het IBC omdat zijn vader een reclamebureau heeft. “Ik wil later de kant op van de commerciële economie. Dan is dit een ideale springplank.” Marieke wil fysiotherapie gaan studeren. “De economische kant is voor mij eigenlijk plan b, maar ik leer hier ontzettend veel. De eerste keer dat ik een presentatie moest geven, stond het zweet in mijn handen. Nu schud ik ze zo uit mijn mouw. Je leert ook goed samenwerken, omdat je op het IBC alles in groepjes doet.”

Op het IBC gaan de leerlingen niet alleen met een eigen bedrijfje aan de slag, ze krijgen ook psychologie, China-les, marketing, boekhouden. Daarnaast lopen ze stages, krijgen ze gastlessen, gaan vaak op bedrijfsbezoek en volgen ze een module op een hbo-opleiding. Dat laatste is volgens Van der Ham niet onbelangrijk. “Door die module leren ze het hbo goed kennen. In de praktijk merk je daarvan het resultaat, want de uitval onder onze voormalige IBC-leerlingen op het hbo blijkt nul. Door alles wat ze geleerd hebben, ook over zichzelf, zijn ze beter in staat een geschikte vervolgopleiding te kiezen.”

De afdeling IBC bevindt zich op een aparte locatie: Burgemeester van Casterenstraat 41 te Waalwijk.

Advertentie sollicitatie IBC 2017 - 2018
Bijlage toestemming ouders IBC 2017-2018