Voor techniek zit je goed op Het Willem

Heb je interesse voor techniek, dan zit je goed op Het Willem.
De Waalwijkse vestiging biedt vele extra’s voor iedereen die Natuur en Techniek als profiel heeft gekozen.


Het Willem van Oranje College in Waalwijk staat bekend om zijn sterke programma voor bèta-leerlingen. “Veel van onze vwo’ers kiezen voor een technische richting”, zegt Gonny Kramer, teamleider bovenbouw. “Dat komt misschien ook omdat wij het zo leuk maken. Zo bieden wij de extra vakken NLT (natuurkunde, leven en technologie) en wiskunde D aan. Dat zijn we als school niet verplicht, maar we merken dat het nut heeft.”

Module alcohol
Met wiskunde D gaan de leerlingen dieper en uitgebreider op het vak in. Kramer: “We horen van doorstromers naar de universiteit dat ze veel plezier hadden van dat vak wiskunde D. De stof sluit beter aan op die van de universiteit. Bij NLT krijg je vooral een goed beeld van wat je met natuur-, scheikunde en biologie kunt doen in de praktijk. We werken bij NLT met modules, zoals technisch ontwerpen, sterrenkunde, alcohol, forensische technieken. Tijdens zo’n module ga je bij bedrijven en universiteiten op bezoek, doe je allerlei proefjes. Ook doe je mee aan wedstrijden, zoals de Olympiades. Dat zijn landelijke wedstrijden voor bovenbouwleerlingen van havo/vwo.”

Uitgedaagd
Martin Faro (16) zit in 5 gymnasium, profiel Natuur &Techniek. “Ik wil graag uitgedaagd worden”, zegt Martin. “Natuur & Techniek staat bekend als het moeilijkste profiel en de school organiseert veel extra dingen. Vorig jaar deden we bijvoorbeeld mee aan een Euso-wedstrijd (Olympiade voor vwo’ers, red.). Op de universiteit van Nijmegen moesten we aan de slag met chemische reacties die elektriciteit opwekken, een natuurkundige slinger en zetmeelberekeningen voor aardappels. Zo’n wedstrijd is leuk om te doen. Het levert je veel extra kennis op en je ziet hoe anderen het oplossen. Daar leer je van.” Martin wil waarschijnlijk econometrie gaan studeren, dat is een kruising tussen economie en wiskunde.

Mark van Caem (16) zit in 5 vwo en wil het liefst geneeskunde gaan studeren. Mits hij aangenomen wordt. Mark: “Tegenwoordig heb je op universiteiten decentrale selectieronden. Best moeilijk om daar doorheen te komen. Als het niet lukt, ga ik voor moleculaire levenswetenschappen. Of biomedische technologie.”

Excellentiebevordering
Teamleider Gonny Kramer licht toe: “Vroeger waren er landelijke lotingen, nu hebben veel universiteiten hun eigen selectietoets. Als aankomend student moet je daar laten zien dat je nét iets meer kunt dan gemiddeld. Wij als Willem bereiden onze leerlingen daar goed op voor. Wij noemen ons uitgebreide bètaprogramma ook wel ´excellentiebevordering´, allerlei stimulerende maatregelen om de knapste koppen van onze school voortdurend te prikkelen en uit te blijven dagen. Zodat ze klaar zijn voor de overstap naar universitair onderwijs.”